tisdag 18 november 2008

Galenskap

Rosenhans studie - har ni läst den? Den är verkligen banbrytande...och läskigt.



Han skickar 8 personer bl.a. en konstnär, hemmafruar, läkare, psykiater m.m. till olika mentalsjukhus. Dessa personer anses vara "normala" utan någon psykisk sjukdom dvs. De säger under intagningssamtalet att de hör röster, de kan inte säga vad det är för röster förutom att rösterna är av samma kön som de själva.



Samtliga blir intagna. Så fort de blir inskrivna så börjar de bete sig "normalt" igen... alltså utan röster utan något. 7 av 8 diagnostiseras, trots detta, som schitzofrena och medicineras. De väljer att spola ner tabletterna i toaletten framför personalen, som inte bryr sig.



De försöker tala med personalen på mentalsjukhuset, ställa en fråga, och blir ignorerade 88 % av gångerna av personalen, 71 % av gångerna av psykiatern. Den som blir släppt tidigast släpps efter 7 dagar (tänk då att denna personen har diagnosen schitzofreni och har någon gång hört röster - påstår personen), den som stannar längst är inskriven i 52 dagar.



Efter studien berättar man om experimentet för ett av mentalsjukhusen och säger att man kommer skicka en ny pseudo-patient inom de närmaste 3 månaderna. Under dessa månader klassas ett antal "sjuka" patienter som friska, eftersom personalen letar efter pseudo-patienten... man skickade ingen pseudo-patient.



Vad lär vi oss av detta?



Galenskap sitter i betraktarens öga?



xxx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar